lauantai 1. marraskuuta 2014

Vieroitusoireet kiristää päätä ja parisuhdetta


Olen ollut nyt 6 viikkoa ilman masennuslääkkeitä. Ensimmäiset 2 viikkoa olo ailahteli, välillä oli parempia ja toisinaan huonoompia päiviä. Ylipäätään lopettaminen sujui helpommin kuin olimme kuvitelleet. Näyttää aika paljon siltä, etten tarvitse masennuslääkkeitä enään.

Kaksi viikkoa sitten Istanbulissa tuli niin pahat vieroitusoireet, että sillä aikaa, kun Heidi ja tytöt oli kaupungilla jäin autoon lepäämään. Olotila oli järkyttävä ja tunsin samankaltaisia oireita kuin 10 vuotta takaperin aloittaessani masennuslääkkeet. Ajattelin, että en ole parantunut sittenkään ja otin yhden masennuslääkkeen. Oireet helpotti välittömästi. Perhe palasi autolle ja Heidin pettymys oli suuri:"Tuntui , että kaikki romahti; ärsytti, vi....ti, itketti, raivostutti samaan aikaan." Lähdimme kohti autolauttaa ja siellä Heidi kertoi, että heitti loput lääkkeistä mereen. Seuraavina päivinä mielessä pyöri ajatus, että vointi on hyvä torstaina otetun lääkkeen vuoksi (tietysti tämä oli kuvitelmaa, koska masnnuslääkkeet toimivat vasta viikkojen käytön jälkeen).

Kun olo oli pahimmillaan Heidi alkoi rukoilla. Kummaa vieroitusoireissa on se, että ne aika usein lähtevät keskustelemalla ja rukoilemalla pois, ja vastustamalla mielessä niitä sanomalla, että en ole sairas, enkä tarvitse tätä lääkettä. Minulla on ehkä oireita. Ilman Heidiä olisin palannut entiseen masennuslääke annokseeni. Yhden yön Heidi rukoili ja valvoi usean tunnin. Sen jälkeen olo helpotti.

Viikko tämän jälkeen puolitin viimeisen jäljellä olevan psyykenlääkkeen puoleen, koska olo alkoi olla tasaisesti hyvä ilman masennuslääkettä.. Viimeiset 3 pv on olleet tosi vaikeita. Nyt olen ollut viikon puolikkaalla. Lopputulos on varma vasta kuukauden kuluttua.

Katsoin asiantuntijahaastattelua brittiläiseltä nettisivulta: sanoivat, että vieroitusoireet voivat olla rajuja ja kestää jopa neljä vuotta pahimmilaan. Yleensä ne kestävät puolesta vuodesta kahdeksaantoista kuukauteen. Jos aivot ovat tottuneet kymmenen vuoden aikana näihin lääkkeisiin, ei voi olettaa, että niistä voi ilman taistelua luopua, vaikka olisi tapahtunut merkittävää parantumista.

Tämä ei ollut meille kovin rohkaiseva uutinen. Tällä hetkellä jokainen päivä on selviytymistä. Kun yksi voi huonosti ja pinna kireällä se vaikuttaa molempiin. Haastavien tekstien lukeminen auttaa unohtamaan kivun, ja tähän löysin tieteellisen artikkelin, joka sanoi samaa. Punttisalilla olen käynyt lähes joka päivä.

Edut vähentämisestä ovat olleet kuitenkin sen verran merkittäviä, että vaikka ne eivät ikinä loppuisi, se kannattaisi silti. Seksi tuntuu paremmalta, sitä tekee mieli useammin (vaikka hyvää se on ollut tähänkin saakka). Tunnen tunteita, joita en ole aikaisemmin tuntenut. Ei tarvitse nukkua päiväunia (joita olen tähän sakka tarvinnut) ja energisyys on lisääntynyt. Lopuksi, aina voi muistuttaa, että vaikka en pystyisi lopettamaan kokonaan kaikkia lääkkeitä, pelkästään masennuslääkkeiden lopettaminen on lisännyt merkittävästi elämänlaatuani.

Välillä tulee kiukku ja ärsytys (Heidi), kun miettii, että ensin 10 vuotta meni masennuksen  ja ahdistuksen kanssa. Nyt kärsitään vieroitusoireiden kanssa. Kuitenkin meillä on avioliitto ja kaikki lapset on terveitä. Tapasin hiljattain 38 -vuotiaan miehen. Hänellä on ollut pitkään mielenterveysongelmia. Hän joutui asunnottomaksi. Hän kertoi hirvittävistä öistä pakkasessa talon rappukongeissa. Ei työtä, ystäviä tai perhettä. Kova psyykkinen kipu, toivottomuus ja siihen lisäksi päihteiden käytön lopetuksesta johtuneet vieroitusoireet.





Asioita voi punnita monesta näkökulmasta. Edelliseen kertomukseen nähden meillä on asiat aivan loistavasti  !!!


Nikke ja Heidi

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti