tiistai 11. marraskuuta 2014

Parisuhde umpikujassa - apua syrjähypystä vai tandemhypystä ?




Olisi hienoa sanoa, että elämäsi tulee jatkumaan onnellisena ja parisuhde kukoistaa ilman kriisejä läpi elämän. Valitettavasti elämä tuo tullessaan tuskaa ja surua. Ongelma ei ole vastoinkäymiset vaan se miten niihin suhtaudumme? Elämä ja omaisuus on vakuutettu sen varalta, että kaikki ei menekään suunnitelmien mukaan. Se ei tarkoita sitä, että pitäisi elää pelosta käsin vaan hyvä vakuutus tuo turvaa, jotta voimme voimme iloita ja nauttia elämästä. Miten terveyden, oman -ja lasten hyvinvoinnin ja parisuhteen voi vakuuttaa? Mistä apu, kun vastaan kävelee tuska, ahdistus tai suru?

Vaikeudet jatkuu vuodesta toiseen -erotaanko?


Parhaimmillaan parisuhde antaa suurta iloa ja voimia kohdata yksin ja yhdessä elämän haasteet. Pahimmillaan yhteiselo on suurta tuskaa ja ahdistusta sekä toivottomuutta. 
Uskon, että tätä lukiessa harvalla on kaikki elämän osa-alueet on loistavasti paikallaan. Suurella osalla kansaa on pieni tai iso kivi joka puristaa kengässä. Se voi olla huoli lapsista, parisuhteesta, taloudellinen ahdinko, ihmissuhde ongelmat, työttömyys, oma tai läheisen sairaus.
Meillä on ollut jälleen tosi vaikeaa kotona, kun mies kärsii kovista vieroitusoireista. Sitä ennen on ollut yli kymmenen vuoden jakso, jolloin olo on vaihdellut. Sairaus on värittänyt elämää enemmän tai vähemmän 11 vuotta. Ollaan oltu umpikujassa lukuisia kertoja.
Onnea ei tuo ulkoiset puitteet vaan sisäinen rauha. Jos luettelet elämästäsi  nopeasti ajateltuna 10 asiaa: ystäviä,vaatteita, lapset, auto, harrastus.. joista voit olla todella kiitollinen, mutta yksi asia on huonosti. Mieti ja kiitä siitä mikä on elämässä hyvin ! Ajatus täyttää mieleni ilolla ja kiitollisuudella. Yksi tai useampi huono asia elämässäni ei valtaa mielessäni enää niin paljoa alaa. Näin on parisuhteen toimivuudessakin. Kun etsimme ja kiinnitämme huomion hyviin puoliin toisissamme, se ruokkii hyvällä tavalla itseään ja hyvät puolet pääsevätkin esiin. Positiivisuus tuo elämään ihan valtavasti onnea ja auttaa jaksamaan vaikeiden aikojen yli.

Kun omat voimat ja usko loppuu niin,silloin tarvitaan muita. Ennen tiivis  kyläyhteisö toi tukea pariskuntien ja perheiden elämään. Vaikka ystäviä ja sukua olisikin lähettyvillä moni elää nykyisin muista riippumatonta elämää sinkkuna tai oman perheen kesken.  Ihminen ei ole tilivelvolllinen tai ylipäätään omat päätökset eivät kuulu muille. Ihminen voi jättää perheensä, kun siltä tuntuu tai kokeilla jos syrjähyppy toisi apua. Suuria kriisejä:ongelmia parisuhteessa, lasten kasvatuksessa ei ehkä jaeta eikä tästä johtuen niihin myös saada tukea.
Arkikokemus ja tutkimukset osoittavat, että sosiaaliset verkostot: perhe, ystävät ja muut yhteisöt - vaikuttavat monin tavoin hyvinvointiin ja myös parisuhteeseen. Ihmisiltä saatu tuki on erityisen tärkeätä stressiä aiheuttavissa tilanteissa, esimerkiksi kriisin tai sairastumisen yhteydessä: se toimii puskurina ja lieventää stressin vaikutuksia.

 Miksi sosiaalinen tuki vaikuttaa hyvinvointiin? 


Olimme jälleen sunnuntaina seurakunnassa ja miten ihana oli nähdä kaikkia ystäviä ja olla ilmapiirissä jossa on jotain maagista ja hoitavaa. Ystävä totesi myös iloisena, että on mahtavaa, että jaksamme aina tulla seurakuntaan. Suoraan sanottuna en tiedä missä olisimme ilman yhteisöä. Se on niin suuri voimavara, että ilman sitä emme jaksaisi arjen paineita. Seurakunnassa käyminen on meille yhtäaikaa yksilö -ja parisuhdeterapiaa.

Muilta ihmisiltä saatu tuki, neuvot ja apu kannustaa elämään eteenpäin vaikeuksien keskellä. Kontrollointi kuulostaa kauhealta, mutta oikein käytettynä se antaa toivoa jaksaa eteenpäin.  Sosiaalinen tuki vaikuttaa tunteisiin ja mielialaan. Oma tilanne parisuhteessa ei tunnukaan niin pahalta, kun kuulee, että muillakin on ongelmia. Ystäväpiireissä ja yhteisöissä joissa on vähän avioeroja kannustaa myös muita pysymään yhdessä. Seurakuntaan tai tiettyyn osakulttuuriin kuuluminen vaikuttaa hyvinvointiin. Esimerkiksi suomenruotsalaisten pitkän elinajan ja paremman terveyden on ajateltu johtuvan  yhteisöllisyydestä ja me-hengestä.  Vaikka elämässä olisi pahojakin ongelmia niin silti parisuhteessa ja erityisesti avioliitossa elävien on todettu olevan terveempiä ja elävän pidempään.

Parisuhteen tarkoitus


Välillä tulee mieleen, että avioliitto on kuin tandemhyppy,  aina ei tiedä mitä elämä tuo tullessaan. Kun toinen on vieressä, kietoo kädet ympärille niin pelko väistyy ja tulee tunne, että tästä vielä selvitään. Parisuhde ei ole vain minua varten ja sen tarkoitus ei ole hoitaa vain minua ja tehdä minua onnelliseksi. Olen parisuhteen kautta sitoutunut puolison lisäksi myös lapsiin, molempien vanhempiin ja sukuun sekä yhteisiin ystäviimme.  Uskon, että tehtävämme on paljon suurempi mitä monesti ymmärrämme. Meidän tulisi toimia suunnannäyttäjinä ja esimerkkinä jälkikasvulle, ystäville, tutuille ja tuntemattomille. Vaikeudet parisuhteessa on mahdollista voittaa. Siihen tarvitaan molempien tahtoa ja ympärillä olevien tukea   "Kahden on parempi kuin yksin, sillä heillä on vaivannäöstänsä hyvä palkka. Jos he lankeavat, niin toinen nostaa ylös toverinsa; mutta voi yksinäistä, jos hän lankeaa! Ei ole toista nostamassa häntä ylös. "

 




Ei kommentteja:

Lähetä kommentti