maanantai 15. joulukuuta 2014

Jouluiloa Helsingin ja Espoon asunnottomille !



Menemme huomenna tiistaina ensimmäistä kertaa Hietaniemenkadun palvelukeskukseen. Hieno tunne, että vihdoin saadaan vierailu järjestymään. Ystäväni, joka on Hietsussa joutunut välillä yöpymään on myös toivonut pitkään, että menisimme sinne. Kadunmiehen kokemuksen mukaan siellä viettävät yönsä kaikista vaikeimmassa tilanteessa olevat suomalaiset. Sinne voi hakeutua kuka tahansa Helsinkiläinen asunnoton. Suomessa on n.7500 ihmistä vailla vakinaista asuntoa. Pääkaupunkiseudulla niitä on 6000 ja Helsingissä eniten n.5000 henkilöä. Määrä ei kuitenkaan kata esim.alle 18 -vuotiaita nuoria jotka eivät voi/halua asua kotonaan vanhempien luona. Syitä on lukuisia: vanhempien päihteiden käyttö ja lapseen kohdistuva henkinen tai fyysinen väkivalta. Myös yli 18 -vuotiaat jäävät kirjoille vanhempien tai poika/tyttöystävän osoitteeseen, vaikka ovat todellisuudessa asunnottomia.

Nuorten ja naisten osuus asunnottomista on kasvanut. Asunnottomuus painottuu nuoriin, sekä naisilla että miehillä suurin vailla vakinaista asuntoa oleva ikäryhmä on  20–29‐vuotiaat.  Asunnottomista suurin osa oli edelleen miehiä, mutta kasvu on ollut naisilla miehiä nopeampaa. Nuorilla on suurin riski joutua vaille vakinaista asuntoa.

Rappukäytävässä talvipakkkasilla


Me joilla on katto pään päällä eikä ole koskaan tarvinnut viettää yötä yhteismajoituksessa tai rappukäytävässä talvipakkasella on vaikea ymmärtää miten tärkeä asia on oma asunto. Vaikka Hietaniemenkadun palvelukeskuksesta saa yöpaikan niin tilanne ei silti ole kovin häävi. Useat viettää yön patjalla ison huoneen lattialla. Ystävä , joka siellä on useita öitä joutunut viettämään nukkuu keväästä syksyyn mieluummin ulkona. Tavarat ja jopa vaatteet varastetaan yön aikana. Kännykkä yms. kannattaa tteipata ihoon kiinni. Aamulla pitää lähteä huoneesta ja näin ollen pieni omaisuus kulkee mukana päivän kaupungilla. Illaksi Hietsuun voi hakeutua uudelleen.

Hietaniemenkadun palvelukeskuksessa on mahdollista ostaa lounas ja päivällinen hyvin edulliseen hintaan 1,10 eur/ ateria. Soitin palvelukeskukseen ja siellä oli oikein iloinen ääni puhelimessa, kun kerroin, että tulisimme tarjoamaan lounaan ilmaiseksi ja jakamaan joululahjoja. Paikalle odotetaan n. 80 -130 henkeä. Pidämme pienen jouluhartauden ja kerromme, että tiimissämme on myös entisiä narkomaaneja ja asunnottomia. Heidän elämänsä on alkanut järjestymään uusien ystävien, seurakuntayhteyden ja Jumalan avulla. Lisäksi laulamme muutaman joululaulun ja kutsumme ihmisiä yksinäisten joulujuhliin, joita seurakuntamme järjestää Espoon puolella.

Ruusulankadulle

Hietsusta jatkamme matkaa Ruusulankadun asumispalveluyksikköön, jossa olemme käyneet tarjoamassa ruokaa kuluneen vuoden aikana. Asukkaita on kaikenikäisiä, mutta suurin osa on nuoria päihdeongelmaisia. Valmistamme asukkaille ruoan, vaihdamme ystäviksi tulleiden mahtavien ihmisten kanssa kuulumisia, puhumme joulusta ja muutoksesta, jonka usko on saanut meissä aikaan.

Espoolaiset asunnottomat


Torstaina olemme Olarinluoman vastaanottokeskuksessa. Sinne voi puolestaan hakeutua espoolaiset asunnottomat. Lisäksi käymme muutamassa muussa asumispalveluyksikössä ja Pakilan Onesimustalolla. Viikko tulee olemaan kiireinen ja monta asiaa ja juttua muuttuu matkan varrella. Tavoitamme useita satoja asunnottomia, yksinäisiä ja hankalassa tilanteessa eläviä. Jännittää, että miten kaikki menee: riittääkö lahjat, ruoat, tuleeko vapaaehtoiset paikalle, miten ohjelma menee, kuinka paljon ihmisiä tulee paikalle. Koko prosessissa on todella monta liikkuvaa osaa. Kuitenkin on hyvä mieli päällimmäisenä, koska näen , että monet ihmiset on jo tähän asti osallistuneet lahjoittamalla vaatteita, osallistuneet pakkaustalkoisiin ja muutamat lähteneet sponsoroimaan  toimintaa  ja jouluilon viemistä kaduille!
Tarvetta on ruuista(esim. makkaraa, tonnikalaa) ja lämpimistä vaatteista sekä  pienistä lahjoista esim. suklaarasiat, kirjat yms. Jos haluat tulla mukaan tai olla auttamassa muulla tavoin niin ota yhteyttä !


Heidi

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti