perjantai 12. joulukuuta 2014

Eroon raskauskiloista 4 lapsen jälkeen





Saimme ensimmäisen lapsen tasan 15 vuotta sitten, kun olimme 24 -vuotiaita. Lähtöpainoni oli 53 kiloa. Raskauden aikana niitä kertyi 16 lisää. Yritin syödä terveellisesti ja liikuin. Muistan miten ihmettelin äitejä ja omaa äitiä, jolle kertyi raskauden aikana kiloja vain 8. Täysimetin esikoistani niinkuin kaikkia lapsia ja ensimmäisen synnytyksen jälkeen kilot karisivat melkein itsestään. 4 kuukauden jälkeen olin lähtöpainossani ilman, että tein mitään sen kummempaa. Tottakai mietin mitä syön ja pyrin välttämään rasvaisia ruokia, mutta laihdutuskuuria tms tehodiettejä en edes ajatellut.

Ollessani 27 -vuotias meille syntyi 2. tytär. Lihoin ensimmäisten kahden raskauskuukauden aikana 6 kg. Olo oli aamusta iltaan hirvittävä. Syöminen oli ainoa mikä siihen auttoi. Myöhemmässä vaiheessa painon kasvu tasaantui ja loppuraskaudessa painoin 17 kg enemmän eli n. 1 kg lisää ensimmäiseen raskauteen verrattuna. Raskauskilot lähtivät, mutta siihen meni pidempi aika ja liikunnan määrää piti lisätä. 5 -vuotta myöhemmin perheeseen syntyi 3. tyttö. Raskauskiloja kertyi taas saman verran, mutta vatsan koko oli niin iso, että ystävät ja tutut luuli minun odottavan kaksosia. Taas oli vaikeampaa päästä raskauskiloista.

4. raskaus oli kaikista hankalin ja pahoinvointi oli pahimmillaan ensimmäiset kuukaudet ja kesti lievänä kuvotuksena koko raskausajan. Kuopuksemme syntyi 30.12.2011.
Noudatin samaa kaavaa, kuin aiempien raskauksien jälkeen, mutta painon lasku tyssäsi kuin seinään. Kolmen kuukauden jälkeen synnytyksestä en enään laihtunut niinkuin aiempien raskauksien jälkeen. Yritin myös syödä terveellisemmin ja lisäsin vähän liikuntaa. Mikään ei auttanut. Muistan käyneeni painia ajatuksieni kanssa 2 kuukautta. En ollut kuitenkaan lihava, vähän pyörempi mihin olin tottunut. Ajattelin, että voin sallia itselleni 6 kiloa enemmän painoa enkä jaksa enää mitään diettiä ja taas isoa puristusta ja tsemppiä, että saan itseni takaisin samaan kuntoon.

Toukokuussa 5 kuukautta synnytyksestä kuitenkin löytyi hyvä motivaattori. Aloimme suunnitella isoja 15 -vuotishääjuhlia 18.8.2012 ja halusin olla hyvässä kunnossa. Aloin tihentää kuntosali treeniä n2x/vko. Kesäkuun alussa olimme mökillä ja Paraisten Sports gym personal trainer teki ilmaisen ohjelman, jota aloin noudattaa. Heillä on useat asiakkaat kilpailleet kehonrakennuksessa ja sieltä löytyy ihan speciaalia tietoa. Kuntosalilla aloin ensimmäistä kertaa elämässäni treenata isommilla painoilla ja lihakset oli jaettu 3 lle päivälle / viikko.

Maanantai
Hauis
Rinta
olkapäät

Keskiviikko
jalat
alaselkä

Lauantai
ojentajat
yläselkä

Salilla treenasin esim hauiksia 3 x enmmän entiseen ohjelmaan verrattuna. Olin siihen asti tehnyt hauiksia käsipainoilla 3 sarjaa esim. 3x 7 kg. Nyt ohjelmaan oli lisätty hauisliikkeitä 2 sarjaa lisää käsipainojen lisäksi scott-penkissä ja alataljassa. Näin siis esim. juuri hauiksia tuli ohjelmaan n. 60 toistoa lisää. Sama määrä koski kaikkia yläkropan lihaksia.
Vähensin hiilihydraatteja. Jätin oikeastaan kaikki makeat pois. Lisäksi vähensin leivän syöntiä ja myös ruoan kanssa puolitin riisin/perunan/pastan puoleen entisestä määrästä.
Treeni osoittautui niin tehokkaaksi, että personal trainerini sanoi, ettei "tavallisilla" kuntosali harjoittelijoilla tule tälläisia tuloksia. Rasva% laski 8 viikon aikana 4% ilman , että menetin yhtään lihasmassaa. Dietin aikana on hyvin harvinaista, että keho ei menetä lihasmassaa. Olo oli mahtava. Pääsin tavoitteeseeni.

Treenaus on jatkunut ja käymme Niken kanssa yhdessä salilla n. 2x viikossa ympäri vuoden. Vuosi sitten lokakuussa aloin treenata leuanvetoja ja kesällä sain 10 leukaa. Innostus lopahti sen jälkeen, kun niitä pitäisi olla koko ajan tekemässä, muuten tulokset laskee heti. Nyt kokeilen leuanvetoja lisäpainoilla. Aika äijämäistä hommaa, kun vyötärön ympärille tulee leveä painonnostovyö ja siihen pitkä ketju, jonka päässä roikkuu toistaiseksi 10 kg paino. Saan sillä määrällä yhden leuan. Ihan kauhean innostavaa !

Pitää keksiä uusia tavoitteita ja miettiä mikä innostaa treenaamaan lisää. Mä kokeilen nyt leuanvetoja lisäpainoilla, jos se olis mun juttu ainakin vähän aikaa. Nyt se innostaa ihan sikana, kun oli iloinen yllätys, että nainenkin voi tehdä sellaista. Leuanvedot on ylipäätään enemmän miesten juttu, mutta en ole missään salilla koskaan nähnyt naisten treenaavan lisäpainoilla. Kisoja kyllä on ja SM- kisoissa naiset vetää parhaimmillaan yhden leuan 30 kg lisäpainolla. Siistii!

Olen aina pitänyt liikunnasta ja 20 -vuotiaana treenasin lähes päivittäin.  39-vuotiaana ja raskauksien myötä en todellakaan näytä enää samalta.  Tässä välissä on ollut pitkiäkin aikoja, että en juurikaan ole liikkunut. Raskaudet ja ihanat ajat kotona pienen lapsen kanssa on menneet edelle. Vuosien saatossa asiat on asettuneet tärkeysjärjestykseen.  Nykyisin liikun suht säännöllisesti, mutta se ei ole samanlainen pakkomielle kuin nuorempana. En ota heti stressiä jos treenit jää vähiin tai tulee herkuteltua. Kuitenkin huomaan että 2-3 x viikossa salitreeniä tekee hyvää kaikinpuolin. Se pitää kiinni elämässä. Kotona äitinä ja työssä mietin jatkuvasti muiden hyvinvointia. Erityisesti siksi on tosi terveellistä, että keskittyy välillä vain itseensä: oman terveyden ylläpitoon ja ulkonäön hoitoon.

Mikä voisi olla sun tavoite? Toivotko pääseväsi talvi -tai kesäkuntoon? Haluatko eroon raskauskiloista? Onko painoa vaan kertynyt  huomaamatta ja haluat lopettaa laiskottelun ja mässäilyn?

Koskaan ei ole liian myöhäistä päästä tavoitteisiin ja alkaa nauttia enemmän liikunnasta ja terveellisistä elämäntavoista. Tsemppiä !


Heidi




1 kommentti:

  1. Hei Heidi,

    Kiva blogi teillä ja ihanan avoimesti kerrotte kaikesta!

    Tämä postaus kolahti, mullakin on neljä lasta ja yritän pitää kiinni terveellisistä elämäntavoista. Nyt pitäisi taas aloittaa, kesän jälkeen on aika menyt ihan kaikkeen muuhun kuin liikuntaan. Nyt alan olla siinä pisteessä, että on pakko taas jokin suunnitelma laittaa, tiedän, että jaksan paremmin, kun harrastan liikuntaa edes pari kertaa viikossa. Kiitos tsemppauksesta!

    VastaaPoista