maanantai 23. helmikuuta 2015

ViaDia tarjoaa oivan mahdollisuuden laajentaa paikallista diakoniatyötä


Kirjoitin elämäni ensimmäisen artikkelin lehteen :)  Voit lukea jutun tästä.

Diakonia on aitoa välittämistä ihmisestä. Ihminen kestää hetken ilman ruokaa ja juomaa, mutta kukaan ei kestä ilman toivoa" - ViaDia ry:n hallituksen puheenjohtaja Antti Kautto totesi tammikuussa järjestetyssä valtakunnallisessa ViaDia-päivässä Espoon Matinkylässä. 

 Moni seurakunta on tehnyt vuosia diakoniatyötä esimerkiksi järjestämällä ruoanjakelua. ViaDia-työn avulla seurakunnan diakoniatyöllä pystytään tarjoamaan kokonaisvaltaisempaa apua. 
ViaDia yhdistys on vapaaseurakuntien diakoniatyön työvälinen ja useat ViaDia yhdistykset saavat hankkeilleen rahoitusta muun muassa raha-automaattiyhdistykseltä. 
ViaDiat järjestävät työllistävää päivätoimintaa, ruoka-aputyötä, kirpputori- ja kahvilatoimintaa ja kristillisen päihdeosaston toimintaa vankiloissa. 
Työtä tehdään syrjäytyneiden, asunnottomien, päihde-ja mielenterveysongelmaisten, maahanmuuttajien, rikostaustaisten, pitkäaikaistyöttömien, päihdekuntoutujien, yksinhuoltajien ja vanhusten parissa. 
Työn laajentuessa sitä tehdään kiinteästi yhteistyössä rikosseuraamuslaitoksen, kuntien sosiaalitoimen ja työvoimahallinnon kanssa.

Uusia paikallisyhdistyksiä syntyy riemastuttavasti


ViaDia- työtä tehdään jo useilla paikkakunnilla ja paikallisyhdistyksiä perustetaan jatkuvasti lisää. ViaDia Helsinki ry perustettiin 2014. Se järjestää päiväkeskustoimintaa Myllypurossa. Toiminta on lähtenyt mukavasti liikkeelle- ohjaaja Tero Lipponen toteaa. Jokainen ViaDia paikallisyhdistys profiloituu vähän eri tavoilla sanoo Pia Vappula – ViaDia Järvenpää ry:n toiminnanjohtaja. 
Järvenpäässä toimintaa suunniteltiin alun perin tavoittamaan maahanmuuttajia. Heidän ohellaan ViaDia- torille virtaa paljon nuoria ja joukko lisääntyy koko ajan. 
-Meillä on omat visiot. On upeaa huomata, että Jumala on työn ylin toiminnanjohtaja, joka vie työn niille urille, jotka hän parhaaksi näkee.

Eu-ruokakassien jako jatkuu Suomessa

Kristian Vilkman kertoi iloisia uutisia: Eu-ruokakassien jako alkaa jälleen Suomessa oltuaan yli vuoden tauolla. Kristian rohkaisee seurakuntia ottamaan vastuulleen ruokakassien jakamisen ja samalla liittämään siihen ruoanjakelua. Seurakunnilla ja ViaDia-yhdistyksillä on mahdollisuus tehdä sopimuksia lähikauppojen kanssa ja jakaa eteenpäin ylijäämä elintarvikkeita. Ruoanjakelun tulisi olla diakoniatyön ytimessä. Ruoanjakelun tulee olla vastikkeetonta eli ihmiset voivat ottaa ruoan ja lähteä eikä heidän tarvitse osallistua seurakunnan muuhun toimintaan. Kuitenkin kokemus osoittaa, että hyvin moni jää mielellään kuuntelemaan sanomaa Jumalan muuttavasta voimasta. Emme voi seurakuntana sulkea silmiä siltä, että ympärillämme elää ihmisiä, joilla on puutetta ruoasta ja muista perustarpeista!

Pohjois-Savossa on saatu kuntouttavia tuloksia vankien parissa

Teetkö diakoniatyötä työn vai ihmisten vuoksi? kysyi ViaDia Pohjois-Savo ry:n toiminnanjohtaja Pekka Matilainen vankilatyön ryhmässä. Pitkäaikaistyöttömien palkkatuki asiat ovat kohentuneet huomattavasti ja vankiloissa evankeliumi leviää. Vangit ovat alkaneet vierailla lomillaan mm. Kuopion vapaaseurakunnassa ja muutamat ovat käyneet siellä myös kasteella. 
- Kun Rikos- ja päihdetaustaisilta kysytään mikä heidät on pitänyt poissa rikoksista ja päihteistä, on vastaus: ”Se, kun saa auttaa muita.”
ViaDia Pohjois-Savo ry käynnisti Varikko-hankkeen 1.1.2015 Itä-Suomessa 11 vapaaseurakunnan toimipisteessä. Se tarjoaa kuntouttavaa päivä- ja työtoimintamalli -projektin (ESR) vuosille 2015-2017. Yhteistyössä kuntien sosiaalihuollon ja terveys- ja kuntoutuspalvelujen, työ- ja elinkeinohallinnon sekä rikosseuraamuslaitoksen kanssa kehitetään uusia, syrjäytyneitä saavuttavia ja aktivoivia toimintamalleja sekä asiakkaiden tarpeista lähteviä matalan kynnyksen palveluja.
Varikoilla halutaan tukea erityisesti väestöryhmiä, joiden sosiaalinen osallisuus on uhatuin ja jotka tarvitsevat työ- ja toimintakyvyn parantamista ja sosiaalisen osallisuuden tukemista, ennen kuin työllistyminen avoimille työmarkkinoille on mahdollista. 

Hankkeen tuloksena syntyvää Varikko - matalan kynnyksen päivä- ja työtoimintamallia sekä sosiaalista isännöintiä on tarkoitus jatkossa tuottaa palveluna, jota kunnat voivat ostaa ViaDia –yhdistyksiltä. Varikko-mallia voi soveltaa myös valtakunnallisesti.

Jokainen seurakuntalainen on oikeutettu auttamaan

Jarmo Vilponen ViaDia sihteeri: perustukset tulee olla rakennettu Jumalan ja seurakunnan varaan. Muuten uuvumme ja unohdamme näkymme jos teemme työtä yksin ja omassa voimassa. Jeesus sanoi: ”Sillä ilman minua te ette voi mitään tehdä”Joh:15:5. Seurakunnan diakoniatyötä ei tule sälyttää vain tiettyjen henkilöiden tai ViaDian varaan. Diakonia ja lähimmäistyö ovat jokaisen seurakuntalaisen oikeus ja velvollisuus.  Parhaat ideat ja näky tulevat Jumalalta, ja Raamatun pohjalle rakennettu työ pysyy pystyssä. ViaDia tarvitsee jatkuvaa seurakuntalaisten tukea ja esirukousta. Tämä on hyvin tärkeä huomio myös diakoniatyötä tekevien kannalta, ja kun talo on oikealle perustalle rakennettu, se pysyy pystyssä. Säännöllinen seurakuntayhteys ja läheinen Jumalasuhde auttavat diakoniatyötä tekeviä jaksamaan. Se vie työtä oikeaan suuntaan.

Parhaimmillaan diakoniatyö eheyttää autettavia auttajiksi

Espoossa on hyviä kokemuksia työstä asunnottomien, päihde- ja rikostaustaisten parissa. Työtä on laajennettu Pelastusarmeijan, Sininauhasäätiön ja Diakonissalaitoksen yksiköihin pääkaupunkiseudulla. Ruoanjakelu ruokkii nälkäisen, mutta ViaDiat eri paikkakunnilla mahdollistavat, että ihmiset eivät ole pelkästään avun vastaanottajia vaan heistä itsestään tulee avun tarjoajia. Syrjäytyneen ihmisen Jumalakuva on negatiivinen yleensä sen vuoksi, että he ovat elämässään kokeneet paljon pahuutta. Nämä ihmiset ovat menettäneet uskonsa Jumalaan ja luottamuksensa koko ympäröivään yhteiskuntaan: ihmisiin, seurakuntaan ja viranomaisiin. Ruoka-apu on tärkeää, mutta samalla, kun sillä ruokitaan nälkäiset, se toimii tehokkaana tapana viedä eteenpäin evankeliumia. Uskovien ja seurakunnan taholta tullut apu sulattaa jäätä ja muuttaa ihmisen käsitystä Jumalasta. ”Miten joku voi puhua minulle niin kauniisti, ” kommentoi entinen elinkautisvanki asuntola vierailun jälkeen. Uskoontulo tuo toivoa toivottomuuden keskelle, mutta kun henkilö löytää ViaDian toiminnasta paikkansa vapaaehtoistyöntekijänä tai työllistettynä niin elämä muuttuu kokonaisvaltaisesti. 

Diakoniatyö tarvitsee sinua                         

ViaDia-päivä alkaa olla lopuillaan, kun juttelen ystävän kanssa, joka on tullut mukaan ViaDian toimintaan asuntolasta. Käymme R-kioskilla lataamassa miehen bussilippuun rahaa, jotta hän pääsee seuraavana päivänä samaan paikkaan  seurakunnan Jumalanpalvelukseen.
 Itse lähden kohti kotiani, mutta mies palaa sisälle, sillä hän haluaa osallistua vielä loppusiivoukseen. Vaikka ViaDia-työtä tehdään laaja-alaisesti, meidän tulee muistaa, että kaikkien hienojen projektien ja kasvavan työn keskellä tulee pysähtyä yhden luona. Kuuntelu on tärkeintä diakoniatyötä ja siihen voi jokainen osallistua.
Asuuko lähelläsi yksinäinen vanhus tai perhe, joka tarvitsee apuasi. Diakoniatyön tuki tulee seurakunnalta ja yhdistyksiltä, mutta sen tekemiseen tarvitaan sinua ja minua. 

Heidi Furu 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti