tiistai 6. tammikuuta 2015

Unohda omat ongelmat - auttaminen on parasta terapiaa!



Ystäväni reilu 30-vuotias mies viettää loppiaisen sairaalassa. Hänellä on ihana vaimo ja 3 pientä lasta. Mies sairastui pari vuotta takaperin syöpään. Tosin hoidot on tepsineet hyvin ja hän on viime kuukaudet viettänyt pääasiassa kotona. Hän laittoi tänään puhuttelevan kuvan seinälleeen, jossa Martin Luther King Jr. toteaa" Jos et voi lentää, niin juokse
                                                 jos et voi juosta, niin kävele
                                                 jos et voi kävellä, niin konttaa,
                                                 mutta mitä tahansa teet,
                                                 sinun täytyy mennä eteenpäin "

Mietin samalla itseäni ja vapaaehtoistyötämme. Minulla ei ole mahdollisuutta poistaa Suomesta asunnottomuutta, mutta voin tehdä jotain sen eteen. Minulla ei ole mahdollisuutta poistaa päihde -ja /tai syrjäytymisongelmaa, mutta voin tehdä jotain sen eteen. Oltiin joululomalla ystävien luona kylässä ja nukkumaanmeno venyi niin myöhäiseksi, että klo 2.00 ei viitsinyt lähteä herättämään isäntäperhettä  tai etsimään pimeästä peittoja. Vedettiin lakanat korviin, mutta kylmähän siinä tuli, vaikka heräsin tunnin päästä pukemaan lisää vaatetta päälle. Aloin miettiä paikkoja, joissa vierailimme joulun aikaan ja erityisesti Hietalahden palvelukeskusta. Asunnottomat nukkuvat siellä tilapäismajoituksessa yhteismajoituksessa, ohuen patjan päällä ilman peittoa. Aloin siinä yöllä suunnittelmaan, että seuraava projekti on se, että alan kerätä peittoja joita toimitamme eteenpäin Hietsuun viikolla 3, kun vierailemme siellä.

Afrikassa ja useilla katastrofi alueilla maailmassa on miljoonia ja miljoonia apua tarvitsevia ihmisiä ja erilaisia järjestöjä jotka tarvitsevat varoja toimiakseen. Kun miettii kaikkea sitä niin ahdistuuhan siitä. Elämästä voi kuluttaa vuosikymmenet, kun päivittelee maailman kauheutta ja todeta ettemme voi poistaa nälänhätää, ihmiskauppaa ja muuta kurjuutta ja pahuutta. On toinenkin vaihtoehto- alkaa tekemään jotain! Voimme auttaa yhtä ihmistä meidän läheisiämme Suomessa tai ulkomailla. Sinulla ei ehkä ole mahdollisuutta auttaa paikanpäällä, mutta voit ryhtyä vaikka kummiksi ja tukea yhtä yksittäistä naista tai lasta, joka voi kummitoiminnan ja tuen avullasi saada ulkomailla itselleen koulutuksen ja sitä kautta paremman tulevaisuuden.

Raamatun Jesajan kirjassa sanotaan:
6. Eikö tämä ole paasto, johon minä mielistyn: että avaatte vääryyden siteet, irroitatte ikeen nuorat, ja päästätte sorretut vapaiksi, että särjette kaikki ikeet?
7. Eikö tämä: että taitat leipäsi nälkäiselle ja viet kurjat kulkijat huoneeseesi, kun näet alastoman, vaatetat hänet etkä kätkeydy siltä, joka on omaa lihaasi?
8. Silloin sinun valkeutesi puhkeaa esiin niinkuin aamurusko, ja haavasi kasvavat nopeasti umpeen; sinun vanhurskautesi käy sinun edelläsi, ja Jumalan kunnia seuraa suojanasi.
9. Silloin sinä rukoilet, ja Herra vastaa, sinä huudat, ja hän sanoo: "Katso, tässä minä olen". Jos sinä keskuudestasi poistat ikeen, sormella-osoittelun ja vääryyden puhumisen,
10. jos avaat sydämesi nälkäiselle ja ravitset kylläiseksi hätää kärsivän, sinulle koittaa pimeässä valo, ja pilkkopimeä on sinulle kuin keskipäivä.

Minut on yllättänyt ihan täysin se miten tärkeää ihmisten auttaminen on myös sille joka auttaa. Olen nähnyt miten Raamatun lupaus " haavasi kasvavat nopeasti umpeen" käy toteen. Elämme mielestäni Suomessa useilla sektoreilla liian sisäänpäin lämpeävää ja itsekeskeistä elämää. En väitä etteikö ongelmiin tulisi hakea apua terapiasta, sielunhoidosta ja rukouksesta. Tottakai pitää ja kaikella on aikansa. En ole kuitenkaan kuullut opetusta seurakunnissa tai elämäntapa valmentajilta, jossa ahdistunutta, sairasta ja elämänsä kanssa kipuilevaa kehotetaan lähteä auttamaan muita.

Sen sijaan, että pyörittelet päässä omia traumoja ja pieleen mennyttä elämää niin anna Jumalan kirjoittaa uusi käsikirjoitus. Raamattu lupaa, että Jumala voi käyttää ihmiselämän monenlaisia vaikeuksia parhaaksemme ja kääntää lopulta kaiken hyväksi.  Anna Jumalan näyttää miten hän voi muuttaa jokaisen koetun tuskan ja elämän pimeimmät hetket ja vuodet.  Haluatko, että elämäsi muuttuu tämän vuoden aikana? Haluatko löytää uutta intoa? Haluatko parantua menneisyyden traumoista?  
En voi tehdä iloiseksi koko maailmaa, mutta voin tehdä iloiseksi yhden !
Tee sinä samoin, unohda omat ongelmat ja vajavaisuus - lähde auttamaan muita !


Heidi


2 kommenttia:

  1. Olen lukenut tätä blogianne toisinaan. On ajatuksia jotka voin itsekin allekirjoittaa. Olen ehkä tyhmä, mut jos Jumala on olemassa, niin miksi hän antaa tapahtua vääryyttä, raamattukin voi luvata yhtä sun toista. Itse en usko yhtään siihen, että Jumala parantaisi minut hyväksikäytön traumasta. Usko on parempi vaihtoehto kuin jokin kemiallinen riippuvuus, rikollisuus ym. Kuitenkin uskokin on riippuvuus, se menee monella todella yli..

    VastaaPoista
  2. Kiitos kommentista. Kauhea kuulla kokemuksistasi.
    Huomioisi on pahuudesta on hyvä ja tämä on kristinuskon heikoin kohta älyllisesti pohdittuna.
    Raamattu kertoo, että Jumala loi maailman hyväksi ja täydelliseksi, mutta ihmiset (Adam ja Eeva) valisivat kapinoida Jumalaa vastaan. Siitä lähtien maailmassa on ollut jotain pahasti pielessä. Jumala antaa ihmisille valinnan vapauden, ja moni paha asia johtuu siitä. Jumala on täysin hyvä ja kaikkivaltias, mutta hän antaa myös ihmisten tehdä omia valintoja. Kuten näemme, ihmiset tekevät paljon pahoja valintoja.
    Jumala sallii pahuuden jostain syystä, jota en täysin ymmärrä, mutta Jeesus (Jumala) on itse joutunut myös pahhuden kohteeksi, kun häntä ruoskittiin, herjattiin ja naulittiin ristille.
    Jokaisessa ihmisessä on Jumalan tai Jeesuksen kokoinen aukko, jonka vain Jumala voi täyttää. Kaikkialla maailmassa on kaikkina aikoina ollut tietoisuus Jumalan olemassaolosta. Lapset uskovat luonnostaan Jumalaan. Kun uskomme Jeesukseen, saamme yhteyden Jumalaan. Meidät on itse asiassa riippuvaiseksi Jumalasta, ja tämä riippuvuus on luonnollinen ja hyvä asia. Monet ihmiset vain täyttävät tämän aukon tai riippuvuuden jollain muulla kuin Jumalalla: status, omaisuus, seksi, mielihyvä jne. Mikään näistä ei riippuvuutena ole hyvä.
    On toki epätervettä uskoa. Terve usko syntyy, kun kuulutaan johonkin terveeseen seurakuntaan, jossa saa hyvää Raamatun mukaista oppia, ja jossa muut antavat palautetta ja tasapainottavat minua. Monesti usko myös tasapainottuu ajan ja kokemuksen myötä.
    Meillä on ystäväpiirissä hyväksikäytettyjä ja raiskattuja. Me itse emme tiedä asiasta juurikaan. Se jättää syvär arvet ja toipuminen voi kestää koko eliniän. Monesti, kun ko. henkilöt ovat pystyneet antamaan anteeksi, niin he ovat alkaneet eheytymään. Jumala on särkyneitä lähellä ja voi auttaa parantumaan kivuista. Siunausta.

    VastaaPoista