torstai 16. heinäkuuta 2015

Uskovaiset ja elämä - kurjuuden maksimointia?





Uskovia ihmisiä pidetään yleisesti rehellisinä ja luotettavina ihmisinä. Toisaalta heidät tunnetaan myös vakavina ja ilottomina, jotka kieltäytyvät nautinnoista kuten alkoholin juomisesta, juhlimisesta, ja ylipäätään hauskanpidosta sekä suhtautuvat seksuaalisuuteen oudosti.  Saatamme yhdistää uskovaiset, johonkin tuntemaamme julkisuuden henkilöön, ehkä poliitikkoon, joka puolustaa kristillisiä arvoja, kadulla traktaatteja(kristillisiä lehtisiä) jakaviin uskovaisiin tai Äiti Teresaan.  Monella on tietynlainen näkemys uskovista, seurakunnasta ja siitä miten kristitty pukeutuu ja puhuu tai viettää vapaa-aikaa.

Kun tulin uskoon  ja tutustuin seurakuntiin ja kristittyihin Suomessa ja ulkomailla, niin se oli kaukana siitä mikä oli minun ja on edelleen monen mielikuva uskovista ja kirkosta.  Kun seurakuntien toimintaan tutustuu paremmin huomaa, että useat ennakkoluulot eivät pidäkään paikkansa.
 

Jumala ei ole ilonpilaaja


"Minä olen tullut, jotta heillä olisi elämä ja yltäkylläisyys." Joh.10: 10. Uskon perusta löytyy Raamatusta ja sitä tutkiessa ymmärrämme, että Jumala ei ole ilonpilaaja eikä Raamattu kiellä elämästä nauttimista.
Raamattu tai Jumala ei ole alkoholikielteinen. Jeesus ja apostolit nauttivat viiniä ajan tavan mukaan. Viini kuului paikalliseen ruokakulttuuriin. Raamattu ei tuomitse alkoholin käyttöä. Silloin, kun juomisesta seuraa älytön meno niin se ei ole enää hyvä juttu. Psalmi 104:14-15 kertoo Jumalan antaneen viinin ” ihmisen iloksi”.
Suurin osa uskossa olevista ystävistämme käyttää alkoholia kohtuudella ruoan -tai ystävien kanssa. Käymme pitkin vuotta useissa juhlissa eikä kukaan ystävistä siellä pulloon sylje. Ei tämän elämän kuulu olla niin vakavaa ja tasapaksua. Mielestäni me uskovat tarvitsemme ryyppyjuhlia ja niissä viihtyvien ystävien seuraa vähintään yhtäpaljon kuin he meidän. Bileet on erinomaisia tilaisuuksia hauskanpidon lisäksi luoda siltoja ja tutustua ihmisiin. Voin viettää hauskaa iltaa ystävien kanssa selvinpäin tai ottaa pari lasillista viiniä. Ihana vapaus!

Raamattu kuitenkin varoittaa, että liiallinen alkoholin käyttö tekee riippuvaiseksi. Päihdeongelmaisella ei ole muuta vaihtoehtoa, kuin täysi päihteettömyys ja jos mopo lähtee helposti käsistä tai on edes pieni vaara niin kannattaa pysyä seurassa, jossa  kukaan ei käytä päihteitä.

Tapaan jatkuvasti ihmisiä, jotka tuntuvat olevan silminnähden onnellisia huomatessaan, että usko ei olekaan vakavaa. Meillä molemmilla on Niken kanssa tatuoinnit ja nekin on herättäneet monta mielenkiintoista keskustelua. Maailmassa on edelleen ihmisiä ja perkeleelllä peloittelevia saarnamiehiä. Voit elää surkeaa ja lain orjuuttamaa elämää tai valita uskon ja vapauden sekä nauttia Jumalan hyvyydestä ilman jatkuvaa murhetta säännöistä, käyttäytymis- tai pukukoodeista joita pitää noudattaa.

Se joka osaa pitää hauskaa ilman alkoholia ja nauttia elämän -ja luonnonkauneudesta selvinpäin on löytänyt todellisen onnen. Jos ihminen yhdistää hauskanpidon aina alkoholiin niin väitän, että näillä henkilöillä on ongelma eikä niillä, jotka juhlii selvinpäin.

 Jumala ei halua rajoittaa seksistä saatavaa nautintoa

 
 Raamattu suhtautuu seksiin ja seksuaalisuuteen erittäin myönteisesti. Sori kaikki sinkut, valitettavasti kerron tässä ajatuksia vain liittyen parisuhteeseen. Vanhassa ja Uudessa testamentissa seksuaalisuus aviomiehen ja vaimon välillä  nähdään kauniina ja hyvänä Jumalan luomana asiana. Raamattu kehottaa pariskuntia harrastamaan seksiä säännöllisesti ja varoittaa olemaan pitkiä aikoja ilman seksiä, koska se rikkoo puolisoiden välistä yhteyttä.
Jumala ei määrittele miten ja missä seksiä voi harrastaa. Elämässä ja parisuhteessa pitää säilyä ilo ja spontaanius. Romanttiset hetket ei välttämättä tarvitse kalliita kynttiläillallisia. Kokeilkaa joskus romantiikkaa rauhallisessa paikassa rappukäytävässä tai kallioilla tähtitaivaan alla.
Jumalan tahto on, että parisuhteet kukoistaa ja ihmiset voi hyvin. Seksillä on tutkitusti lukuisia terveyttä edistäviä ja parantavia vaikutuksia. Seksi erittää uskollisuus hormoonia ja hyvin hoidettu parisuhde, jossa on hyvä henkinen, hengellinen ja fyysinen yhteys ei ajaudu niin helposti syrjähyppyihin.

Aikoinaan sain kritiikkiä, kun uskoontulon jälkeen kerroin, että mielestäni seksi kuuluu avioliittoon. Ystävät totesi" toi on ihan älytöntä, tuolla taktiikalla kukaan ei tule saamaan riittävästi seksiä".  Kerroin, että hyvää kannattaa odottaa. Seksi on kuin viini, joka paranee vanhetessaan. Hyvässä parisuhteessa luottamus ja kiintymys sekä Rakkaus kasvaa vuosien saatossa niin myös seksuaalinen nautinto. Kristittyjen keskuudessa avioerot on suhteellisen harvinaisia ja näin ollen uskovat saavat kaikista todennäköisimmin nauttia säännöllisestä seksistä läpi elämän. Kaikki mitä uskoin on pitänyt paikkansa. Elämää pitää suunnitella pitkällä tähtäimellä" Etsikää ensin Jumalan valtakuntaa niin kaikki muukin teille annetaan".

Usko on naisten ja mummojen juttu? 


 
Seurakuntaan meno ei ole pakkopullaa tai velvollisuus joka pitää suorittaa vaan se on juhlaa arjen keskellä. Osallistumme sunnuntaisin Matinkylässä Espoon vapaaseurakunnan tilaisuuksiin.  Monella on tapana käydä viikonloppuna vanhempiensa luona, ravintolassa syömässä tai viettää ilta baarissa ystävien kanssa. Me käydään seurakunnassa.  Tapa ei ole ainoa syy, vaan meille seurakunnassa käynti tarkoittaa akkujen lataamista, Pyhän Hengen  kokemista ja mahtavaa aikaa ystävien kanssa.
Tänä päivänä seurakunnissa on yhtäpaljon miehiä ja naisia. Sieltä löytyy eri-ikäisiä ihmisiä ja kaikista yhteiskuntaluokista. Katselen usein ympärilleni ja mielen valtaa ilo, kun näen ympärilläni niin paljon ihmisiä: lapsia, nuoria, aikuisia, pariskuntia, sinkkuja ja perheitä.
 
Kovimmat jätkät itkee, rukoilee ja kohtelee naisia kunnioittavasti. 

Ystävä kysyi vastikään, että Heidi:" Miten siellä seurakunnassa on otettu nämä vasta uskoontulleet ystävät vastaan, joilla on vankila- ja päihdetausta"? Olipas tämä ystävä yllättynyt ja iloinen kuulleessaan vastauksen. Seurakunta riemuitsee, kun sinne tulee lisää väriä ja vipinää. Tästä kysymyksestä vaan huomasi, että harmittavan moni pitää seurakuntaa ja uskovia tuomitsevina. Jos olet kristitty niin muista, että sun tehtävä on madaltaa näitä kynnyksiä ja rakentaa ihmisille siltoja seurakuntaan ja JUmalan luokse. Viettäkää aikaa ihmisten kanssa ja kertokaa heille JUmalan hyvyydestä ja ihmeistä joita teille on tapahtunut!

Ystäviä ja ihania hetkiä





Meillä on ystäväpiirissä maailman hienoimpia ihmisiä. Uskovien ystävien kanssa käydään yhdessä  rannalla ja pidetään grillijuhlia.

 Olin edellisviikonloppuna Turussa juhlimassa Ruisrockia. Vietettiin päivä Aurajoen rannassa, ravintolan terasseilla ja yöllä mentiin baariin.  Ystäväpiirissä on aina ollut ihmisiä laidasta laitaan ja näin se toivonmukaan tulee olemaankin.
Sunnuntaina päättyi 5 päiväinen New wine konferenssi Himoksella. Meidän perheen lisäksi lapsilla oli 3 ystävää mukana ja toisessa mökissä ViaDia porukkaa eli yhteensä 16 ihmistä ja ympärillä tuhansia.  Päivät täyttyi grillauksesta, saunomisesta, uimisesta, hyppimisestä, hengailusta ja tanssimisesta eikä juolahtanut mieleenkään, että usko olisi tylsää. Oli upeaa nähdä omat lapset ja niin paljon nuoria selvinpäin yhdessä isolla joukolla pitämässä hauskaa.


Outoa hihhulointia ?


Usko ei ole pakenemista todellisuudesta tai outoa hihhulointia. Pidetään normaalina jos ihminen pyörii kännissä tai huutaa ja hyppii lätkämatseissa tai kirkuu konserteissa bändin perään, joka on pinnalla pari vuotta. Jos ihminen rukoilee ja ylistää Jumalaa ja maailman luojaa, kaiken hyvän antajaa niin sitä pidetään outona.  Moni maksaa itsensä kipeäksi mielenhallinta kursseilla etsiessään rauhaa, sisäistä parantumista ja tasapainoa.  Moni tuttu ja tuntematon päätyy lopulta seurakuntaan, koska mistään muualta ei rauhaa ole löytynyt. Jos elämä uskossa on niin siistii niin mikä sitten pidättää ihmistä tekemästä uskon ratkaisua ja ottamasta asiasta selvää. Vastaus on että ei yhtään mikään! Usko, eheytyminen, rauha ja ilo on tarjolla jokapäivä kotiinkuljetettuna ja vielä ilmaiseksi.


Nikke ja Heidi




1 kommentti:

  1. Johdatuin lukemaan tätä blogia, kun katsoin sen "Erilaiset perheet"- sarjan jakson, jossa teidän perhe oli ja olette uudessa Anna lehdessäkin. Tosin en ole artikkelia vielä kokonaan lukenut.

    Kommentoidakseni tämän blogin "Uskovaiset ja elämän- kurjuuden maksimointia?"
    En näe itseäni tiukkapipoisena ja elämääni ahdistavana, jos en käy rockfestivaaleilla tai vietä aikaani terasseilla tai käy monissa juhlissa vuoden ajasta riippumatta.
    Alkoholin käyttöäni (joka on melko vähäistä) en näe hyvänä asiana "mainostaa" isommin, juurikin siitä syystä etten olisi lankeemukseksi kenellekään uskon siskolle ja -veljelle.

    Ei mullekaan usko Jeesukseen ole sääntökokoelma eri asioista. Mielestäni kuitenkin Raamattu kehoittaa pyhityselämään ja näen asian niin että uskovan ei tule kaikessa elää kuten maailmassa on tapana. Uudestisyntynyt uskova elää maailmassa muiden ihmisten kanssa, muttei maailmasta.

    Olen ollut uskossa puolet elämästäni, nykyään kuulun Suomen Vapaakirkkoon, sitä ennen olin helluntaiseurakunnan jäsen parikymmentä vuotta.
    Siunausta toivotan teidän perheelle!

    VastaaPoista